Δελτίο τύπου λήξης 9ου Διεθνούς Τουρνουά Γαζίου-Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκε και το διεθνές τουρνουά του 2013 στο Γάζι και στον τελευταίο γύρο είχαμε την επικράτηση των φαβορί. Ο Θάνος Μαστροβασίλης μετά την καθαρή νίκη του επί του μαχητικότατου νεαρού Ανδρέα Κελίρη κατέκτησε την 1η θέση, μόνος χωρίς κανένα συγκάτοικο, με 8 βαθμούς.

Στην δεύτερη θέση, επίσης μόνος, με 7,5 βαθμούς, βρίσκουμε τον Μιχάλη Παπαδάκη που κέρδισε τον Γιάννη Μαρή. Στη συνέχεια ακολουθούν, με 6,5 βαθμούς, οι Τσιλίδης Αλέξανδρος (3ος), Κελίρης Ανδρέας (4ος), Antic Dejan (5ος), Κανακάρης Γιώργος (6ος) και Paul Townsend (7ος).

Με 6 βαθμούς τέλος έπονται οι: Νίκος Παναγιωτάκος, Γιάννης Μαρής, Τίμης Λυριντζάκης, Νικηφόρος Σιδερής, Bjorn Gamback, Νίκος Στεφανάτος και Ειρήνη Φραγκιαδάκη, η οποία ανεδείχθη και η πρώτη γυναίκα της γενικής κατάταξης.<--break->

Στις ειδικότερες κατηγορίες έχουμε τα εξής:

Στην κατηγορία <12, μετά την άρση των κριτηρίων ισοβαθμίας, 1ο αγόρι είναι ο Κυριακάκης Γιάννης (Ο.Α.Α.Η.), 2ος ο Πισσαδάκης Δημήτρης (ΚΥΔΩΝ) και 3ος ο Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.).

Στα κορίτσια <12 είχαμε στην 1η θέση την Ιωάννα Στρατήγη (ΓΑΖΙ), στην 2η την Λιναρδάκη Αντιγόνη (ΓΑΖΙ) και στην 3η την Αριάδνη Κουτσουράκη (ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ Ηρακλείου).

Στην κατηγορία <16 πρώτος, με 6,5 βαθμούς και με διαφορά 1,5 βαθμό από τον 2ο, ο Ανδρέας Κελίρης (ΣΚΑΚ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ), 2ος ο Γιώργος Καδιάνης (Ο.Φ.Η.) και με τους ίδιους βαθμούς 3ος ο Μάρκος Βαγιωνάκης (ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ Ηρακλείου).

Στα κορίτσια <16 πρώτη με 4,5 βαθμούς, η Στρατήγη Εβίτα (ΓΑΖΙ), 2η με 4 βαθμούς, η Εύα Σερπετσιδάκη (Ο.Φ.Η.) και 3η, με 3 βαθμούς, η Μαρία Στρατήγη (ΓΑΖΙ).

Στους νέους άνδρες <20 έχουμε 1ο, με 5,5 βαθμούς, τον Κώστα Αναγνωστόπουλο (ΣΚΑΚ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ), 2ο, με 5 βαθμούς, τον Στέλιο Κολομβάκη (Ο.Α.Α.Η.) και 3ο, με τους ίδιους βαθμούς, τον Νίκο Σανδαλάκη(ΚΥΔΩΝ).

Στις νέες γυναίκες <20 νικήτρια βρίσκουμε την Νάντια Ανδρώνη (ΚΟΡΩΠΙ), με 5,5 βαθμούς.

Τώρα σε δύο ειδικές κατηγορίες που έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και αφορούν την απόδοση σκακιστών και σκακιστριών πάνω από το βαθμό αξιολόγησης τους (έλο). Υπάρχουν μάλιστα βραβεύσεις στις αποδόσεις με ελληνικό αλλά και διεθνές έλο.

Στην κατηγορία του ελληνικού έλο βραβεύτηκαν οι:

1ος: Μάνος Καρύδης (Ο.Φ.Η.)

2ος: Κοντάκη Μαρία (Ε.Γ.Ο.Η.) και

3ος: Ηλιάκης Παύλος (Ο.Α.Α.Η.)

Στην κατηγορία του διεθνούς έλο είχαμε τους:

1ος: Νίκος Πετράκης (Ο.Φ.Η.)

2ος: Γιάννης Κυριακάκης (Ο.Α.Α.Η.) και

3ος: Στρατήγη Εβίτα (ΓΑΖΙ).

Το τουρνουά γενικά, σύμφωνα με τις γνώμες σκακιστών, συνοδών και διαφόρων παραγόντων του αθλήματος πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του.

Ο χώρος αγώνων ήταν πάρα πολύ καλός (με κάποιους "γλυκούς" ήχους βέβαια πότε-πότε που έδιναν ένα παιχνιδιάρικο τόνο...), με καλό φωτισμό, με πολύ καλό κλιματισμό (εκτός από την στιγμιαία διακοπή ρεύματος τον τελευταίο γύρο, διακοπή η οποία "έλουσε με κρύο ιδρώτα" τους σκακιστές... για 3-4 λεπτά), με παροχή κρύου νερού δωρεάν στο χώρο των αγώνων, με πολύ ωραίο περιβάλλοντα χώρο, που περιείχε το όμορφο φυσικό περιβάλλον του πράσινου αλλά και το "τεχνικό περιβάλλον" που διαμορφωνόταν από την παρουσία αρκετών "μη σκακιστριών" υπάρξεων ανατολικών χωρών που αφθονούσε στο ξενοδοχείο λόγω εποχής...

Οι συμμετοχές δεν ήταν πάρα πολλές, ήταν 82, αλλά αυτός ο αριθμός στην εποχή μας, όταν μάλιστα υπάρχει παράλληλα διεθνές τουρνουά στο Ρέθυμνο, μάλλον πρέπει να μας αφήνει ικανοποιημένους... Ας ελπίσουμε του χρόνου όλα τα διεθνή τουρνουά να μπουν σε μια διαδοχική σειρά και ας έρθουν όλοι οι πιστοί του αθλήματος στην Κρήτη για ένα μήνα, να χορτάσουν σκάκι και ωραίες καλοκαιρινές εμπειρίες...

Για την ιστορία πριν ολοκληρωθεί η ενημέρωση μας από το Γάζι να αναφέρουμε ότι την φετινή διοργάνωση επωμίστηκαν το σωματείο ΣΚΑΚ.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ, ο Δ.Ο.Π.Α.Φ.Μ.Α.Η.(Δημ.Οργανισμός Άθλησης Ηρακλείου) και το ξενοδοχείο Apollonia Beach Resort & Spa*****, με την στήριξη μερικών φίλων του Σωματείου και του αθλήματος γενικότερα, χωρίς την συμβολή των οποίων το τουρνουά δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί. Τους ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια τους!

Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους αγωνίστηκαν, τους γονείς των μικρών σκακιστών και σκακιστριών για την συμπαράσταση και τις καθημερινές μετακινήσεις τους, τους σκακιστές και σκακίστριες που ήρθαν από άλλα σημεία της Ελλάδος και κάποιους σκακιστές που ήρθαν από το εξωτερικό, ειδικά για να παίξουν στο τουρνουά μας.

Ακόμα ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Θοδωρή Δημητριάδη, σκακιστή και ανθρώπου της τεχνολογίας, που επιμελήθηκε την ιστοσελίδα του Σωματείου, με την άμεση ενημέρωση της με τις παρτίδες, τα bulletin, τις φωτο και γενικότερα ότι έκρινε χρήσιμο και θεωρούμε ότι τα κατάφερε περίφημα (μια επίσκεψη στο site του Σωματείου (www.gazichess.gr) θα σας πείσει! Ακόμα ευχαριστούμε τον φίλο διαιτητή Γιώργο Στειακάκη, για την πολύτιμη βοήθεια του στη διαιτησία, μαζί με τον Θοδωρή Δημητριάδη.

Αυτά από εμάς και ραντεβού στο Γάζι το 2014, με το "10ο διεθνές τουρνουά Γαζίου-Ηρακλείου".

ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ

Πρόεδρος Σκακ.Ακαδημίας Γαζίου