Ιστορικό

Το Σωματείο μας, η «ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ», ιδρύθηκε μόλις το 2004.
Ο βασικός κορμός της ομάδας προήλθε από τα παιδιά των μελών του πολιτιστικού Συλλόγου «Αγίου Παντελεήμονα-Κολυβά» Γαζίου, τα οποία ξεκίνησαν μαθήματα σκακιού, το Φεβρουάριο του 2003, στην έδρα του Συλλόγου, με τον τότε σκακιστή του Σωματείου μας Λυράκη Σταύρο.
Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του τμήματος σκακιού έπεσε η ιδέα να δημιουργηθεί κανονικό αθλητικό Σωματείο, για να μπορούν τα παιδιά να αγωνίζονται σε κανονικούς αγώνες.
Αυτό και έγινε και μετά από πολύ τρέξιμο και αγωνιώδη προσπάθεια το Σωματείο μας, στις 21 Ιουλίου 2004, αναγνωρίστηκε από την Ε.Σ.Ο. και από τη χρονιά 2004-2005 συμμετέχει ανελλιπώς στις επίσημες διοργανώσεις της Ε.Σ.Σ.Κ. (Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης).
Η συμμετοχή του Σωματείου στους διάφορους αγώνες έχει αναδείξει μια πολύ αξιόλογη δραστηριότητα, και στον τομέα αγωνιστικών διακρίσεων αλλά και στον τομέα των Διοργανώσεων, όπου έχει αναλάβει πολλές Διοργανώσεις, είτε σε επίπεδο φιλικό με άλλα Σωματεία της Κρήτης είτε σε επίπεδο του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος της Ε.Σ.Σ.Κ.